Avrupa Birliği tarafından ‘Proje Döngüsü Yönetimi’ olarak da ifade edilen bu hizmet; 

proje fikrinin belirlenmesi, durum analizi yapılması, iş planı hazırlanması, finansman, projenin uygulanması ve değerlendirilmesi aşamalarını kapsayan danışmanlık hizmetidir.

Proje Yazımı

Desteklenen sektörler arasında bir belirleme yapıldıktan sonra, finansman desteği veren kurum ya da kuruluşa göre hazırlanacak olan projelerin, hem gerçekçi hem de büyük bir özenle yazılması gerekir.

Proje Yazımı hizmeti, hedeflenen amaçlara göre her kurumun kendi belirlediği standartlar çerçevesinde evrakların hazırlanması aşamasını içermektedir. Şirket veya gerçek kişiler için durum analizi yapılarak hazırlanan proje taslakları ön değerlendirme için ilgili kurum veya kuruluşlara gönderilmektedir. 

İş Planı

Teşvik programları, yatırımcılar ve banka kredileri gibi birçok alanda kullanılan iş planı, girişimcilik için en önemli adımı oluşturmaktadır. Bu planda kısaca, iş fikrinizin kısa bir tanımı, ekipte çalışanların nitelikleri, pazar analizi, projenin hayata geçirilmesi için gerekli olacak teknoloji ve bütün bunlar için gerekli olan bütçe projeksiyonları yer almaktadır. 

Yatırımcının/destekçinin, iş planı dosyası olmayan bir iş fikrine yatırım yapması söz konusu değildir. Ayrıca aceleyle hazırlanan iş planları istenilen sonuçları vermeyecektir. Özensiz bir iş planı, finansal destek almayı ciddi ölçüde zorlaştırır. Üzerine çalışılmış ve en önemlisi istenilen sonuçları vermesi beklenilen bir iş planı aşağıdaki adımları özenli bir şekilde içermesi gerekmektedir.

Amaç, hedef / Proje bilgileri ya da faaliyet geçmişi / Tanımlar, farklılıklar, katma değer ve sürdürülebilirlik / Ekip bilgisi ve ekip üyelerinin yetkinlikleri / Pazar araştırması ve pazarlama stratejileri / İmalat ve Ar-Ge analizleri / SWOT Analizi, Alternatif Planlar / Bütçe ve zaman planı / Tahmini kazanç projeksiyonlar / Patent veya fikri mülkiyetler

Proje Yönetimi

İlgili kurum veya kuruluştan gerekli finansman alındıktan sonra her projenin kendine özgü süreçleri olmaktadır. Finansman alınan kurum tarafından belirli dönemlerde gerçekleştirilen denetimlerin kolaylıkla geçilebilmesi için belirli evrakların hazırlanması gerekmektedir. Özellikle bütçede gösterilen giderlere uygun harcamaların yapılıp yapılmadığı en önemli husustur. Uygulama aşaması projenin kendisi olduğu için aslında en önemli ve dikkat edilmesi gereken aşamadır. Bu nedenle planlanan sürece uyulmalı ve gerekli tedbirler alınmalıdır.

Proje yönetimi hizmeti ile kısa zamanda az hata ile kaliteli iş yapma olanağı sağlanmaktadır. Proje yönetimi finansal kaynaklarınızı doğru tarafa yönlendirmenize yardımcı olur. 

Patent ve Fikri Mülkiyet

Firmaların veya gerçek kişilerin hayata geçirmek istedikleri fikirleri farklı kılan slogan, sayı, isim ve şekiller marka olarak adlandırılır; bunların rakip firmalara karşı korunması ise marka tescili ile yapılır. Marka tescilindeki en önemli husus sayılan işaretlerin ayırt edici bir nitelik taşımasıdır. Türk Patent Enstitüsü’ne yapılacak olan bir başvuru ile fikirler 10 yıl boyunca koruma altına alınmaktadır. Bu süre isteğe göre her 10 yılda bir uzatılabilmektedir.

Sanayi alanında geliştirilen fikirler ise patent başlığı altında korumaya alınmaktadır. Kişiler fikirlerini patent sayesinde kullanma ve satma hakkına sahip olurlar. Patent koruması 20 yıldır ve yine her 20 yılda bir yenilenebilmektedir. 

Tasarım ise ürün, malzeme, şekil, ambalaj gibi çeşitli unsurların oluşturduğu bütündür. Tasarım koruması alındıktan sonra sahibinin izni olmadan satış, üretim gibi işlemler yapılamaz. Tasarım koruması sadece ülkemiz içinde geçerlidir. Eğer Türkiye dışında bir ülkede koruma isteniyorsa o ülkenin prosedürüne uygun olarak ilgili ülke nezdinde koruma talep edilebilir. 

İş fikrinin, tasarımın veya markanın kullanım haklarının alınması özellikle yatırım almak konusunda oldukça önemli bir adımdır.